ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Εξασφαλίζεται η εξυγίανση και η ορθή λειτουργία της ΔΕΥΑΕΡ

Σκόνη και θολούρα βλέπει μπροστά του ο κ. Μαργέτας, κάθε φορά που δεν έχει κάτι ουσιαστικό να μας απαντήσει και στριμώχνεται στο επίμαχο θέμα του δημόσιου διαλόγου που διεξάγει μαζί μας.

Σήμερα μέσα από την “σκόνη”, διέκρινε κάποιες αυξήσεις στην νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕΡ.

Αυτό που δεν είδε όμως, είναι ότι πρόκειται για μικρές αυξήσεις της τάξεως του 5% στην κατανάλωση της ύδρευσης και συνολικά 13,2€ για ολόκληρο το έτος στο πάγιο ύδρευσης κάθε υδρομέτρου.

Οι συγκεκριμένες μικρές αυξήσεις κρίθηκαν επιβεβλημένες για την βιωσιμότητα της επιχείρησης, εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων του κόστους ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα κ.λπ.), της μεγάλης αύξησης των τιμών των υλικών συντήρησης και επισκευών τα τελευταία 3 χρόνια καθώς επίσης και της αύξησης του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων και των συνεχόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης στη νομοθεσία για τις Ε.Ε.Λ. Κρανιδίου και Ερμιόνης, οι οποίες έχουν απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στα τιμολόγια ύδρευσης κάθε Κοινότητας και κάθε οικισμού, αυτά προκύπτον με βάση το κόστος με το οποίο προμηθεύεται η ΔΕΥΑΡ το νερό για κάθε Κοινότητα.

Για παράδειγμα ο οικισμός του Ράδου υδρεύεται από μια δημοτική γεώτρηση, που αυτό συνεπάγεται χαμηλό κόστος προμήθειας νερού.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Κοινότητα των Φούρνων η οποία υδρεύεται από δύο δημοτικές γεωτρήσεις, μία βασική και μία εφεδρική.

Οι Κοινότητες Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Διδύμων και Κοιλάδας πέραν των δημοτικών γεωτρήσεων, υδρεύονται από αρκετές μισθωμένες γεωτρήσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουμε ακριβό κόστος προμήθειας νερού και άρα υψηλότερη κλίμακα τιμολόγησης σε σχέση με το Ράδο και τους Φούρνους.

Ο οικισμός του Λουκαϊτίου υδρεύεται από δημοτική πηγή και από μία δημοτική γεώτρηση, γι’ αυτό βρισκόταν στην χαμηλή κλίμακα τιμολόγησης μαζί με τους Φούρνους και το Ράδο.

Εδώ και τρία χρόνια όμως, λόγω της έντονης λειψυδρίας ο οικισμός του Λουκαϊτίου από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο υδρεύεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με μεταφορά νερού μέσω βυτίων, κάτι που επιφέρει μεγάλη αύξηση στο κόστος προμήθειας νερού. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δύο προσπάθειες ανεύρεσης επιπλέον θέσεων λήψης ύδατος, σε προτεραιότητα από άλλους οικισμούς, με στόχο τη στήριξη αυτού του κτηνοτροφικού οικισμού του Δήμου μας. Πάρα ταύτα ήταν ανεπιτυχείς σε εύρεση νερού οι ανορύξεις των γεωτρήσεων.

Με γνώμονα τα έξοδα των τελευταίων ετών για τον οικισμό του Λουκαϊτίου, άλλαξε η κλίμακα τιμολόγησης και εντάχθηκε σε αυτή της Κοινότητας Διδύμων.    

Καλό θα είναι όμως για τον κ. Μαργέτα να μάθει να διαβάζει σωστά τα οικονομικά στοιχεία που του δίνουν και να μην κάνει επιλεκτικές αναφορές μόνο σε αυτά που τον συμφέρουν.

Καταρχήν κάνει λάθος ότι “ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ το 2018 ήταν 992χιλ.€ και το 2022 έπεσε σε 898χιλ.€”.

Το σωστό είναι ότι ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) της ΔΕΥΑΕΡ το 2018 ήταν 892χιλ. € και το 2022 ήταν 880χιλ. €, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι κάθε χρόνο τα έσοδα από τις πωλήσεις της ΔΕΥΑΕΡ κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα και ειδικά για τα έτη 2018 και 2022, η διαφορά τους είναι μόνο 11,7χιλ. €.

Να επισημάνουμε ότι στον παραπάνω πίνακα κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022, τα οποία αφορούν την διαχείριση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, υπάρχει πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα, διότι βρισκόμαστε στην περίοδο της πανδημίας.  

Τα έσοδα από τα τέλη εναπόθεσης βοθρολυμάτων είναι λογικό να μειώνονται κάθε χρόνο, αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές συνδέονται στα υφιστάμενα δίκτυα αποχέτευσης, οπότε μειώνεται η χρήση των βυτιοφόρων για την μεταφορά των βοθρολυμάτων.

Όσον αφορά στα χρηματοοικονομικά κόστη, τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μαργέτας για το έτος 2019, είναι όλα λανθασμένα.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος της ΔΕΥΑΕΡ για τα έτη 2018 έως 2022:

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το έτος 2021 υπάρχει στο χρηματοοικονομικό κόστος μια σημαντική αύξηση της τάξεως των 440χιλ. € σε σχέση με το έτος 2020 και επίσης το έτος 2022 μια νέα αύξηση 64χιλ. € σε σχέση με το έτος 2021.

Αυτές οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας, δηλαδή στη ΔΕΗ, στο πετρέλαιο και στη βενζίνη.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2018 το ποσό που πληρώθηκε από την ΔΕΥΑΕΡ στην ΔΕΗ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 71.216,20€ ενώ το έτος 2022 το αντίστοιχο ποσό ήταν 312.611,20€, δηλαδή έχουμε μια διαφορά των 241.395,00€.

Άρα, το έτος 2022 υπάρχει μια αύξηση στο συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος της ΔΕΥΑΕΡ ύψους 480χιλ. € σε σχέση με το έτος 2018, εκ των οποίων τα 240χιλ. € αφορούν μόνο την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και οφείλονται στις αυξήσεις των τιμών που επέβαλε η ΔΕΗ.

Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους της ΔΕΥΑΕΡ οφείλεται στην αύξηση των τιμών των υλικών συντήρησης, στην αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω της εφαρμογής της νέας κλαδικής σύμβασης των δημοσίων υπαλλήλων, σε εξοφλήσεις χρεών που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις, στην αποπληρωμή στην “Λατομική Α.Ε.” του ποσοστού συμμετοχής της ΔΕΥΑΕΡ στο έργο του αποχετευτικού Κρανιδίου – Πορτοχελίου ύψους 609.056,88€, στην αντικατάσταση κατεστραμμένων αγωγών των δικτύων ύδρευσης, στο κόστος των εκτεταμένων επισκευών οι οποίες έγιναν σε πάνω από είκοσι υφιστάμενες δημοτικές γεωτρήσεις και σε πλήθος νέων μελετών που εκπονήθηκαν.

Μόνο ενδεικτικά χρέη προηγούμενων διοικήσεων, αναφέρουμε ότι προς την εταιρεία “KAFSIS”, η οποία διαχειρίζεται το υπόλειμμα των Βιολογικών, εξοφλήθηκε χρέος ύψους 111.030,93€, προς την εταιρεία “Όμικρον” που είχε εκπονήσει την μελέτη για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕΡ του έτους 2018, εξοφλήθηκε χρέος ύψους 19.200,00€ και προς την κ. Κατσελή Ευαγγελία η οποία είχε προσληφθεί σαν εξωτερική συνεργάτης της επιχείρησης το έτος 2008, εξοφλήθηκε χρέος ύψους 53.485,00€.

Ενδεικτικές νέες μελέτες που εκπονήθηκαν και εξοφλήθηκαν, είναι η μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ύψους 19.900,00€, η μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Κρανιδίου ύψους 11.500,00€, η μελέτη για την ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Κρανιδίου – Πορτοχελίου ύψους 19.000,00€ και η μελέτη για την καταγραφή και αξιολόγηση κατάστασης Ε.Ε.Λ. Κρανιδίου και επικαιροποίηση υφισταμένων μελετών ύψους 20.000,00€.

Ακόμα τον Νοέμβριο του 2019, όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή την διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ, οι Βιολογικοί Κρανιδίου και Ερμιόνης υπολειτουργούσαν και απέρριπταν ακατέργαστα τα λύματα. Άμεσα με ιδίους πόρους επισκευάστηκαν οι δύο Βιολογικοί και αποκαταστάθηκε η δευτεροβάθμια λειτουργία τους με συνολικό κόστος 393.125,00€.

Επίσης έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα εισόδου – εξόδου και εναπόθεσης των βοθρολυμάτων από τα βυτιοφόρα στον Βιολογικό, ενώ πλέον γίνονται πραγματικές μετρήσεις σε όλα τα υδρόμετρα του Δήμου Ερμιονίδας. 

Η παρούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ εκπόνησε μια μελέτη κόστους – οφέλους, με σκοπό την εξυγίανση και την ορθή λειτουργία της επιχείρησης καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υδρευτικών και αποχετευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Με βάση την εν λόγω μελέτη και τα προαναφερθέντα στοιχεία, κρίθηκαν επιβεβλημένες οι μικρές αυξήσεις που ψηφίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, έτσι ώστε να μην ανησυχεί ο κ. Μαργέτας για την πορεία και την βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΕΡ, αφού αυτή είναι εξασφαλισμένη.

Το παράδοξο όμως είναι η πρόταση του κ. Μαργέτα στο προχθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΕΡ, του οποίου είναι μέλος, να οριστεί η αμοιβή των μελών του για κάθε συνεδρίαση στο ύψος των 37,00€ και όχι στο χαμηλότερο των 12,90€ που είναι σήμερα, όπως ήταν και τα τελευταία έτη.

Προφανώς όταν πρόκειται για την τσέπη του, ουδόλως τον ενδιαφέρουν η οικονομική κατάσταση και τα ελλείμματα της ΔΕΥΑΕΡ.

Βέβαια δεν μας προξενεί καμία εντύπωση η στάση του, αφού ανάλογη σπουδή και ζωηρό ενδιαφέρον έδειξε για την αντίστοιχη αμοιβή των 22,00€ για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Λ.Τ. Ερμιονίδας του οποίου είναι μέλος, καθώς και για την αμοιβή των 39,53€ των Δημοτικών Συμβούλων για κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αριστείδης Μπίμπας

Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΥΑΕΡ